Leer PIN kennen
Experts in migratie
PIN beweegt en evolueert. Op maat van een lokaal bestuur, steeds met eenzelfde doel: iedereen mee aan boord krijgen in deze superdiverse samenleving.
Partners in integratie
PIN, dat is de synergie tussen ervaringsdeskundige toeleiders, de mensen die zij op het terrein mee wegwijs maken en een team van bevlogen coaches.
Elke dag opnieuw.
Onze hoe en waarom samengevat
Onze visie
Wij zetten in op de uitdagingen door de internationale en interregionale migratie.
De samenleving wordt steeds complexer, met een grote diversiteit en de veelheid van identiteiten. Het verschil tussen dominante groep en minderheidsgroep verdwijnt. Onze visie vertrekt vanuit deze superdiverse realiteit. Wij zijn overtuigd van de kracht van lokale verankering en willen werken aan een inclusieve samenleving waarin elke burger volwaardig kan participeren. Wij willen het kader en de context waarin burgers hun kwaliteiten, plichten, noden en interesses kunnen realiseren toegankelijk en zichtbaar maken. Dat doen we samen met onze lokale partners.
We geloven dat we deze doelstelling van een inclusieve samenleving het best kunnen bereiken met een zo divers mogelijk personeelsbestand, en dus een zo breed mogelijk palet aan competenties en inzichten. Tegelijkertijd willen we bijdragen aan de sociale mobiliteit van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Een hoeksteen van onze werking is onze expertise in migratie en integratie, en het professionaliseren hiervan. Toeleiders en hun specifieke competenties zijn onze basis en onze kracht.
Missie
Onze missie
Bouwen aan een inclusieve samenleving waar alle burgers volwaardig kunnen participeren.
Onze kernwaarden
Gedrevenheid
Wij willen betrokkenheid bij de organisatie en het werk zien.We werken resultaatgericht en vinden persoonlijk toekomstperspectief heel belangrijk. Motivatie staat centraal. Wij stellen ons de vraag waarom we bij PIN werken, wat we willen betekenen en waarom dit bij ons past. Inhoudelijke kennis komt wel, motivatie begint met de waarom-vraag.
Wij hebben aandacht voor de balans tussen maatschappelijk belang, organisatiebelang en individueel belang.
Wij stellen onze kennis en ervaring ter beschikking aan de brede samenleving, met een focus op de lokale context. We delen onze expertise om duurzame relaties te kunnen opbouwen. In die sfeer van vertrouwen creëren we nieuwe kansen voor partners en is er een win-win voor iedereen. We stellen in vraag, ontwikkelen, groeien en leren bij. PIN heeft het vermogen om te veranderen, zowel intern als extern. PIN kan zich aanpassen aan nieuwe werkomstandigheden en die benutten.
Samenwerken in cocreatie
Wij hebben kennis en respect voor elkaars drijfveren. Dankzij dit respect kunnen we bij onverwachte situaties tot oplossingen komen. Omdat we samen naar oplossingen zoeken en ze ook samen uitvoeren, zijn afspraken ook echt gedragen.
Wij zijn echt en oprecht. Dat betekent dat wij onze oprechte gevoelens durven te tonen in alle situaties. Onze blijheid, onze boosheid, onze teleurstelling, ons enthousiasme. Onderliggende emoties niet uitspreken is erger dan een conflict. Bij oprechtheid hoort durf en moed. We worden liever afgewezen in onze oprechtheid dan dat we onze oprechtheid moeten opgeven.
Wij hebben vertrouwen in elkaars deskundigheid, vaardigheid en de kwaliteit waarmee we taken uitvoeren. Wij willen met collega’s, zowel binnen het team als daarbuiten, bijdragen tot een gezamenlijk resultaat. Het gezamenlijke doel staat boven het eigenbelang. Wij betrekken anderen om mee te denken en mee te werken. Wij delen spontaan informatie met elkaar en helpen elkaar als dat het resultaat ten goede komt. Wij werken mee aan een goede sfeer in het team door open te communiceren, door feedback te geven en door feedback te vragen. We durven problemen in de samenwerking te benoemen en doen ons best om meningsverschillen met en tussen collega’s constructief aan te pakken.
Wij hebben plezier in ons werk en zien dit als een voorwaarde om persoonlijk en maatschappelijk relevant te zijn en te blijven.
Ondernemend
Ondernemen staat voor durven te dromen, maar vooral ook doorzetten en doen. Of hoe dromen denken wordt en denken de realiteit. We durven kritisch te zijn om de essentie beter te maken. In ons werk stellen we daadkracht en doorzettingsvermogen voorop.
Wij worden gedreven door onze ondernemerszin. De drive om telkens weer initiatief te nemen en opportuniteiten te ontdekken typeert PIN. Deze filosofie, geloof in groei en het belang van een kwaliteitsvolle dienstverlening, vinden we terug bij al onze medewerkers. Wij werken zelfstandig, managen eigen projecten en geven er zinvolle inhoud aan. We waarderen eigen initiatief en creatieve inbreng. Wij kunnen ons aanpassen aan veranderende omstandigheden door innovatief te denken en dynamisch te handelen.
Organisatiestructuur
PIN wil een horizontale organisatie zijn waarbij samenwerking centraal staat. Iedere medewerker heeft een rol in de uitbouw en de ontwikkeling van de organisatie en draagt bij aan het succes ervan. De focus ligt op het behalen van een gezamenlijke doelstelling. PIN verwacht van alle medewerkers verantwoordelijkheid, betrokkenheid, zelfstandigheid, initiatief, openheid, samenwerking en afstemming. Pin als organisatie stimuleert betrokkenheid. Het geeft trainingen om specifieke kennis en individuele kwaliteiten en interesses verder te ontwikkelen tot een complementair geheel.
Organisatiecultuur
PIN kenmerkt zich vooral door een taakcultuur waarin het team en het teamproces centraal staat. Hier ligt de kracht van de organisatie. Teams zijn divers en worden samengesteld in functie van een project of opdracht. De werknemers zijn zich hier bewust van. Het gaat erom de taak te volbrengen met elkaar. Mede-eigenaarschap in de aanpak van uitdagingen is een essentiële randvoorwaarde.
PIN neemt een labofunctie op waar de aandacht gaat naar individuele ontwikkeling van de medewerkers. De medewerker beschikt over de kennis en vaardigheden om de functie uit te voeren of stelt zich lerend op om hierin gecoacht en getraind te worden. Opleiding wordt gestimuleerd, leerkansen gecreëerd en betrokkenheid vergroot. Het werk kan verdeeld worden op basis van specialiteit en competenties. Alle medewerkers beschikken over een sparringpartner om mee te overleggen, ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren en te kunnen inspringen indien nodig. Iedere medewerker krijgt een dynamische rolinvulling en wordt uitgedaagd om te groeien.
Partners
Lokale besturen regio Dender:
- Denderleeuw
- Erpe-Mere
- Herzele
- Wetteren
- Zottegem
- Geraardsbergen
- Ninove
Lokale besturen regio Pajottenland:
- Dilbeek
- Liedekerke
- Asse
Lokale besturen regio Zennevallei:
- Sint-Pieters-Leeuw
- Beersel
- Drogenbos
- Halle
- Lennik
- Linkebeek
- Pepingen
- Sint-Genesius-Rode
Lokale besturen regio Noord-Rand:
- Vilvoorde
- Grimbergen
- Machelen
- Zaventem
- Kraainem
- Zemst
- Londerzeel
- Meise
- Overijse
Onze andere partners zijn VZW De Rand, Departement Werk en Sociale economie, Departement jeugd, sport & cultuur, provincie Vlaams-Brabant, Colruyt, VIVO, SAAMO Oost-Vlaanderen en CAW Halle-Vilvoorde.
Foto's van: Frank Toussaint, Framed by Eva en Vonk Design.