PINNER in de kijker19.09.2023

PINNER in de kijker: Margriet

Margriet

Dag Margriet, stel jezelf eerst kort even voor.

Ik ben Margriet en ik ben 23 jaar. Goh, van waar ik kom. Als ik die vraag krijg, zit ik telkens met drie antwoorden in mijn hoofd. Van origine ben ik Congolees, maar ik ben in Utrecht (Nederland) geboren en nu woon ik in België, meer bepaald in Denderleeuw. 

 

Margriet, hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden?

Kalm. Ik ben een redelijk kalme persoon. Daarnaast ben ik gedisciplineerd en empathisch.

 

Gedisciplineerd zijn, hoe uit zich dat dan juist bij jou?

Ik werk altijd heel doelgericht. Als ik een doel heb, doe ik er alles aan om dat doel te bereiken. En dat uit zich zowel in mijn werk als in mijn privéleven. Ik ben gestructureerd, volg steeds de nodige stappen en ga daarvan niet afwijken. Ik maak bijvoorbeeld heel veel to do-lijstjes. 

 

Sinds wanneer werk je bij PIN en wat is jouw takenpakket precies?

Ik startte bij PIN in juni 2023 en ben toeleider naar vrije tijd voor de gemeente Dilbeek. Ik help kinderen en jongeren met migratieachtergrond een gepaste vrijetijdsactiviteit te vinden. Hoe ziet mijn werkdag eruit ? Wanneer ik toekom in de voormiddag neem ik eerst telefonisch contact op met de gezinnen die op de contactlijst van de gemeente staan. Ik bel nieuwe gezinnen op om te vragen of ze interesse hebben om deel te nemen aan een vrijetijdsactiviteit. Indien ze geïnteresseerd zijn, plan ik een fysieke afspraak met hen in en gaan we samen op zoek naar een gepaste activiteit. Zo wordt er vervolgens een traject opgestart. Wanneer ze groen licht geven, schrijf ik ze in voor een bepaalde activiteit, club of iets anders. 

 

Je werkt nu vier maanden bij PIN, leidde je intussen al kinderen en jongeren toe?

In het begin verliep het niet altijd even succesvol. Maar momenteel heb ik wel een succesvol traject lopen en dat vind ik wel fijn. 

 

Wat leerde je al in deze vier maanden bij PIN?

In mijn rol als sociale professional ben ik enorm gegroeid. Als ik bijvoorbeeld contact leg met gezinnen maak ik gebruik van verschillende methodieken of bepaalde stijlen. Daarnaast probeer ik meer de problemen van een gezin een beetje aan te voelen. In mijn vorige job voelde ik dat minder. Ik merk van mezelf dat ik daarin aan het groeien ben. Ik ontdekte ook de kracht van een goed netwerk. Als je goed netwerkt, kan je de partners goed bereiken en kan je informatie delen of oppikken. 

 

"Ik ontdekte ook de kracht van een goed netwerk. Als je goed netwerkt, kan je de partners goed bereiken en kan je informatie delen of oppikken."

 

Welke verwachtingen heb je nog van je job bij PIN?

Op vlak van beleid heb ik wel interesse om bij te leren. Zeker op niveau van een lokaal bestuur: welke beslissingen maakt een gemeente en waarom. Want dat heeft veel invloed op mij als toeleider, maar ook op de burgers. Wat ik in de toekomst misschien wel wil leren, is hoe ik aan beleidsbeïnvloeding kan doen. 

 

Wat doe je in jouw vrije tijd? 

Eind september begin ik aan mijn master Sociaal Werk. Niet om te pronken met een masterdiploma, maar om extra kennis te vergaren. Daarnaast wandel ik heel veel. De laatste tijd zelfs meer. Ik probeer dagelijks minstens 10.000 stappen te zetten. Gewoon voor mijn gezondheid, maar ik zit continu met heel veel gedachten in mijn hoofd en als ik wandel kan ik dat goed loslaten. Wanneer ik wandel, ben ik precies een met mezelf. En daarom ga ik heel graag wandelen. 

 

"Daarnaast wandel ik heel veel. De laatste tijd zelfs meer. Ik probeer dagelijks minstens 10.000 stappen te zetten. Gewoon voor mijn gezondheid, maar ik zit continu met heel veel gedachten in mijn hoofd en als ik wandel kan ik dat goed loslaten. Wanneer ik wandel, ben ik precies een met mezelf."

 

Hoelang duurt jouw opleiding?

De opleiding duurt twee jaar. Te combineren met het werk. Dat is pittig, maar ik sta ervoor open en zie het volledig zitten. 

 

Doe je nog iets anders buiten studeren en wandelen? 

Ik ga graag uit met mijn vrienden en familie. Daarnaast bezoek ik heel graag musea en volg ik soms creatieve workshops. Bijvoorbeeld tekenen of slam poetry. Een beetje van alles eigenlijk. 

 

Waar zie je jezelf staan binnen vijf jaar?

Wat ik nog niet vermeldde, is dat ik heel graag reis. Dus ik hoop dat ik binnen vijf jaar minstens de helft van de wereld gezien heb *lacht*. Ik reis altijd samen met mijn zus en heb nog heel wat landen op mijn lijst staan. Binnen vijf jaar zou ik ook graag in een penthouse wonen. Ik heb daar al een volledig beeld van gemaakt in mijn hoofd. Misschien zelfs met een hondje. Op professioneel vlak hoop ik vooral dat ik in mijn rol als sociale professional enorm zal groeien. Dat ik tegen dan heel veel ervaring heb opgedaan, heel veel heb geleerd en veel mensen heb leren kennen. En dat misschien zelfs op internationaal vlak. 

 

"Op professioneel vlak hoop ik vooral dat ik in mijn rol als sociale professional enorm zal groeien. Dat ik tegen dan heel veel ervaring heb opgedaan, heel veel heb geleerd en veel mensen heb leren kennen. En dat misschien zelfs op internationaal vlak."

 

Je bent nog jong, maar zie je al een verschil tussen de Margriet van een paar jaar geleden en de Margriet van nu?

Ja, toch wel. Ik sta nu veel sterker in mijn schoenen. Ik heb veel meer zelfvertrouwen. Toen ik een tiener was, was ik heel onzeker. Nu weet ik van mezelf dat ik er mag staan en mezelf mag tonen. Dus ik merk wel een groot verschil. Mijn groter zelfvertrouwen is er gekomen door onder andere zelfhulpboeken te lezen, maar ook door volwassen te worden. Ik heb een klik in mijn hoofd gemaakt.

 

Wat zou je geven als advies aan mensen die willen werken aan hun zelfvertrouwen?

Als het echt een heel groot probleem is en jou belemmert in het dagelijkse leven, zou ik zeker therapie aanraden. Doe dat en heb daar zeker geen schaamte voor. Ik vind dat dat geen taboe meer mag zijn en mensen zonder schaamte mogen toegeven dat ze therapie volgen. En voor de rest: wees gewoon blij om wie je bent. Je bent het waard. 

 

"Ik vind dat dat geen taboe meer mag zijn en mensen zonder schaamte mogen toegeven dat ze therapie volgen. En voor de rest: wees gewoon blij om wie je bent. Je bent het waard."

 

We zijn aan het einde gekomen van ons gesprek. Heb je nog een boodschap voor onze lezers? 

Ga elke uitdaging aan die je tegenkomt. Wees niet bang en zeg - uiteraard niet op alles - ja. Dat is iets wat ik zelf ook doe. 

 

"Ga elke uitdaging aan die je tegenkomt. Wees niet bang en zeg - uiteraard niet op alles - ja."