PINNER in de kijker25.04.2023

PINNER in de kijker: Belo

Belo

Dag Belo! Stel jezelf eerst kort even voor. 

Ik ben Belo, 26 jaar en kom uit Angola. Mijn moeder is Angolees, mijn vader is Congolees. Ik spreek dus de twee talen: Lingala en Portugees. Ik hou van sport, heb een zoontje en een vrouw en woon in Brussel. Mijn zoontje is inmiddels 3 maanden en heet Eloy. Eloy betekent ‘de verkozene’ en is een Spaanse naam. 

 

Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden?

Ik ben een doorzetter. Liefde. En positiviteit.

 

Jouw doorzettingsvermogen, hoe uit zich dat? 

Als ik iets wil, moet ik het hebben. Ik had bijvoorbeeld geen diploma om voetbaltrainer te worden, maar ik wou absoluut trainer zijn. Ik bleef training geven en mensen aanspreken om trainer te mogen worden. Uiteindelijk heb ik de kans gekregen en pas na twee jaar heb ik het diploma ook behaald. 

 

Sinds wanneer werk je bij PIN en wat is jouw takenpakket?

Ik ben gestart op 20 februari 2023. Ik leid kinderen en jongeren met migratieachtergrond naar vrije tijd toe in Dilbeek. Dit betreft kinderen en jongeren die nog niet zo lang in Dilbeek wonen. Het doel is om hen te laten participeren in het lokale vrijetijdsaanbod. 

 

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

In de voormiddag neem ik meestal telefonisch contact op met ouders om te vragen of er interesse is. In de namiddag voer ik voornamelijk opzoekwerk uit voor de ouders die tijdens het eerste contact aangeven interesse te hebben. Als het opzoekwerk gedaan is en de kinderen en jongeren toegeleid werden naar een vrijetijdsactiviteit, hopen we op een positieve ervaring.
Ik heb ook al een aantal fysieke afspraken met cliënten gehad. We gaan dan samen naar verenigingen. Dat is tot nu vrij vlot verlopen voor mij. Ik heb zo zelfs een nieuwe hobby ontdekt: netwerken en contact leggen met verschillende verenigingen. Ook met Team Sport, Team Jongeren en Team Kind in CC De Westrand mocht ik reeds kennismaken.

 

"Als het opzoekwerk gedaan is en de kinderen en jongeren toegeleid werden naar een vrijetijdsactiviteit, hopen we op een positieve ervaring."

 

Je werkt nog niet heel lang bij PIN, maar zijn er al bepaalde zaken die je hebt geleerd?

Eerlijk gezegd: in een maand tijd heb ik al heel veel geleerd. Het eerste en belangrijkste punt voor mij is leren organiseren. Mijn hoofd zit vaak vol met gedachten en ik weet niet altijd goed hoe ik alles moet rangschikken. Een beetje chaotisch, zeg maar. Maar sinds dat ik bij PIN werk, heb ik een agenda *lacht*. Ik moet kijken hoe en wat ik plan. Op organisatorisch vlak is dat voor mij fantastisch. 

"Eerlijk gezegd: in een maand tijd heb ik al heel veel geleerd. Het eerste en belangrijkste punt voor mij is leren organiseren. Mijn hoofd zit vaak vol met gedachten en ik weet niet altijd goed hoe ik alles moet rangschikken."

Het tweede punt betreft algemene kennis. Ik had echt geen interesse in politiek en beleid. Nu is mijn kennis veel ruimer. Ik zie de wereld zogezegd anders sinds ik bij PIN werk. Daardoor kan ik mensen ook beter helpen. Ik leerde dat er veel manieren zijn om mensen te helpen. En als ik het niet kan, kan iemand anders het zeker wel. 

 

Je vertelde dat je voetbaltrainer bent. Kan je daar wat meer over vertellen? Heb je nog daarnaast nog andere hobby’s?

Ik ben gek op voetbal, dat is zeker waar. Maar ik fitness ook heel graag. Ik ben heel sportief. Sporten in het algemeen vind ik leuk. Voetbal is mijn specialiteit. Waarom voetbal? Ik ben zelf voetballer geweest. Jammer genoeg hadden mijn ouders niet genoeg geld om het lidgeld te betalen. Op mijn 18de ben ik gestopt met voetbal, omdat ik geen voetbalplezier meer had. Die passie om training te geven, is eigenlijk gekomen om te geven wat ik zelf had willen ontvangen. Ik geef de anderen wat ik graag zelf gewild had. Ik wilde een trainer hebben die als een grote broer was, een trainer hebben die mij vertrouwen gaf en een trainer die mij alles gaf wat ik nodig had. En vandaag probeer ik dus die noden door te geven aan de jongeren die ik train.
Ik geef voetbaltraining op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag. Fitnessen doe ik ‘s nachts *lacht*. 

 

"Die passie om training te geven, is eigenlijk gekomen om te geven wat ik zelf had willen ontvangen. Ik geef de anderen wat ik graag zelf gewild had."

 

Ben je dan eerder een avondmens dan een ochtendmens, Belo?

Nee, sinds ik papa ben, slaap ik niet meer zo veel *lacht*. Nog andere hobby’s? 

Sport neemt het grootste deel van mijn vrije tijd in. Toch zeker 80%. Voetbal, boksen, basketten, pingpong, padellen, … . Het is eigenlijk heel uitgebreid.

 

Als je iemand moet overtuigen om te sporten, hoe zou je dat doen?

Met mij meekomen *lacht*. 

 

Waar zie je jezelf staan binnen vijf jaar?

Ik heb een plan voor de 5 à 10 komende jaren. In het begin dacht ik er enkel aan om voetbaltrainingen te geven. Maar dankzij PIN - ik ben heel dankbaar trouwens - is mijn doel nu om voetbal te combineren met integratie. Dagelijks zie ik mensen die de taal niet spreken, niet kunnen voetballen of het niet begrijpen. De komende 5 jaren wil ik genoeg kennis opbouwen om een heel groot opleidingscentrum op te starten. In dat opleidingscentrum wil ik met verschillende partners samenwerken om dankzij sport - voetbal dan - mensen te helpen integreren op de juiste manier. Ervoor zorgen dat ze durven dromen en dat de taaldrempel lager is. Het idee om een opleidingscentrum te starten, had ik al. Maar integratie is iets heel gevoeligs voor mij dus ik wil dit erin betrekken. Binnen voetbal is er de dag van vandaag veel vraag, maar weinig aanbod. Dat wil ik doorbreken. 

 

"Dagelijks zie ik mensen die de taal niet spreken, niet kunnen voetballen of het niet begrijpen. De komende 5 jaren wil ik genoeg kennis opbouwen om een heel groot opleidingscentrum op te starten."

 

Hoe ben je eigenlijk bij PIN terechtgekomen? 

Ik werkte voor PIN bij La Lorraine (cfr. een koekfabriek in Ninove) en had daar een begeleidster. Die vrouw zal er altijd zijn voor mij. Haar hart deed pijn dat ik daar werkte. Ze vond dat ik te veel kwaliteiten had en ging voor mij op zoek naar een andere job. Ze stuurde regelmatig vacatures door, maar ik had niet echt interesse. Dan zag ik toevallig het filmpje van Ayham (ook een PINNER) over een vacature bij PIN. Ik keek toen terug naar de vacatures die de begeleidster mij had doorgestuurd en daar stond ook eentje tussen van PIN. Dankzij de video van Ayham bekeek ik de vacatures en solliciteerde ik voor een openstaande functie. En nu zit ik hier. Wat is het verschil tussen de Belo van een paar jaar geleden en de Belo van vandaag?

Een heel groot verschil. Belo weet nu wat hij wil. Vroeger was ik een persoon met weinig zelfvertrouwen. Een persoon met heel veel verdriet. Ik zat toen in een donkere fase. De persoon die ik vandaag ben, weet wat hij wil en wat hij niet meer wil. 

 

"Belo weet nu wat hij wil. Vroeger was ik een persoon met weinig zelfvertrouwen. Een persoon met heel veel verdriet. Ik zat toen in een donkere fase. De persoon die ik vandaag ben, weet wat hij wil en wat hij niet meer wil. "

 

En hoe komt dit? Wat heeft ervoor gezorgd dat je weet wat je wil?

Papa worden. Dat heeft mij laten groeien. Ik ben mijn zoon daarvoor ook dankbaar. Sinds de dag dat ik wist dat mijn vriendin zwanger was, heb ik een klik gemaakt in mijn hoofd: nu moet ik ervoor gaan in mijn leven. 

 

"Sinds de dag dat ik wist dat mijn vriendin zwanger was, heb ik een klik gemaakt in mijn hoofd: nu moet ik ervoor gaan in mijn leven."

 

Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

Dat willen, kunnen is. Als je iets wil, kan je het ook. Als je iets wil, moet je er alles voor doen. Dat wil ik graag meegeven. Ga ervoor. Niet luisteren naar wat mensen zeggen. Als je iets wil, steek je hart en ziel er in.

 

"Als je iets wil, kan je het ook. Als je iets wil, moet je er alles voor doen. Dat wil ik graag meegeven. Ga ervoor. Niet luisteren naar wat mensen zeggen. Als je iets wil, steek je hart en ziel er in."