PINNER in de kijker25.02.2022

PINNER in de kijker: Nelly

Nelly PIN

Stel jezelf kort voor

Ik ben Nelly, een alleenstaande mama van drie, en woon in Sint-Genesius-Rode. Mijn roots bevinden zich in Congo.


Moest je jezelf omschrijven in drie woorden, welke woorden zouden dat zijn?

Ja, ik omschrijf mezelf eigenlijk gewoon vaak in één woord: als een zonnestraal


Sinds wanneer werk je bij PIN vzw?

Ik werk intussen bijna drie jaar bij PIN. Ik ben gestart in 2019 en via tewerkstellingsmaatregelen heb ik de kans gekregen om nog meer ervaring op te doen binnen de sociale sector en binnen PIN.


Wat is jouw voornaamste taak bij PIN?

Ik ontvang de nieuwe inwoners van Sint-Pieters-Leeuw aan de hand van onthaalgesprekken. Mijn taak is om mensen met een migratieachtergrond die verhuizen naar een Vlaamse gemeente te ondersteunen, te begeleiden en te informeren.

"Ik omschrijf mezelf vaak in één woord: als een zonnestraal."


Wat is verschil tussen de Nelly van 2019 en de Nelly van nu? 

Mijn PIN-verhaal is een lang verhaal. Ik ga beginnen bij het begin. Toen had ik eigenlijk niets. Toen ik in België aankwam, was ik een Congolese vluchteling zonder erkenning. Van opleiding was ik ook dokter. Bij PIN ben ik vanaf nul begonnen, maar vervolgens doorgegroeid tot een echte medewerker. Ik werk in de sociale sector, heb een grote kennis opgebouwd van de sociale diensten en rechten en plichten in België, dus ben volgroeid tot een volwaardige medewerker van PIN. 

Nelly PIN 2


En waar zie je jezelf staan binnen 5 jaar? Heb je daar al over nagedacht?

Mijn droom nu: maatschappelijk werkster worden. Ik hoop dat er een dag komt dat ik aan de slag kan gaan als een vaste medewerker in de sociale sector. Daarom zou ik graag een opleiding volgen om mijn graduaat in sociaal werk te behalen. 


Wat doe je buiten het werk? Heb je bepaalde hobby’s of iets dat je graag doet?

Oei! Als alleenstaande mama heb ik op dit moment geen echte hobby’s. Mijn hobby is eigenlijk mijn privéleven: mijn kindjes. In het weekend gaan we soms wel eens naar de speeltuin of het zwembad, maar dat gebeurt zeker niet dagelijks. Mijn weekend staat soms ook wel in het teken van opruimen (*lacht*). 

"Mijn hobby is eigenlijk mijn privéleven: mijn kindjes."


En zou je graag nog een hobby uitoefenen? 

Zeker en vast. Ontspanning is belangrijk, voor iedereen. Maar op dit moment heb ik daar geen tijd voor. Ik ben wel graag bezig met de kapsels van mijn kinderen. Ik maak bijvoorbeeld zelf vlechtjes in hun haren. Dat duurt wel héél lang (*lacht*).


Je hebt bij PIN al heel veel mensen gezien en veel verhalen gehoord. Is er iets wat volgens jou beter kan? 

Ik heb in België alle stappen gerespecteerd en ben in hier aangekomen als vluchteling zonder papieren. Toen ik aanklopte bij een lokaal opvanginitiatief kreeg ik een positief antwoord van het ministerie, dus ik weet hoe essentieel het is om de klant correct te informeren. Daarom doe ik mijn werk met mijn hart. Ik zie mijn leven terugkomen in de levens van mijn klanten. Ik voel aan welke informatie voor welke klant belangrijk is. En voor mij voelt het aan als een soort van verplichting naar de klant toe om de correcte informatie te bezorgen. Dit voor het welzijn van de klant. Zodat hij of zij weet welke stappen er moeten gezet worden, welke dienstverlening er bestaat, … . 

In het werk als toeleider bestaan er uiteraard ook soms grenzen. Zo weet ik op bepaalde momenten dat ik gelijk heb, maar spreek ik mij er niet over uit omdat ik misverstanden wil vermijden. Ik weet dat ons werk als toeleider - en als iemand met een gekleurde huid - niet altijd gerespecteerd wordt. Ze spreken vaak over integratie, maar iedereen moet zich integreren. Ongeacht de huidskleur. Maar je moet telkens tolerant blijven. Daarom is het niet altijd evident werken, maar ik blijf steeds op mijn plaats en respecteer ook de plaats van anderen en van onze partners.

"Ik voel aan welke informatie voor welke klant belangrijk is. En voor mij voelt het aan als een soort van verplichting naar de klant toe om de correcte informatie te bezorgen."


Nog een laatste vraag: wat zouden de mensen over jou nog moeten weten?

Ik ben een vriendelijke vrouw die altijd bezig is. Altijd bezig voor iemand, voor iedereen, voor allemaal. Een genereuze vrouw die voor iedereen klaarstaat. Collega’s, familie, vrienden, buren, … .