PINNER in de kijker24.03.2022

PINNER in de kijker: Marwa

Marwa

Dag Marwa! Om te beginnen mag je jezelf eerst kort even voorstellen.

Ik ben Marwa, kom uit Egypte en sinds 2006 woon ik in België. Ik ben naar hier gekomen met mijn ex-man die op dat moment ook zijn doctoraat wou behalen. Ikzelf was apotheker in Egypte en heb hier mijn diploma laten gelijkstellen met een bachelordiploma. De eerste jaren in België was ik vooral bezig met mijn kinderen en was mijn ex-man druk bezig met zijn studies en zijn werk. Tot 2013 ben ik enkel huisvrouw geweest en volgde ik wel Nederlandse lessen om mijn kinderen beter te kunnen helpen. Daarnaast volgde ik de jaaropleiding ‘apotheekassistent’ zodat ik snel aan de slag kon. Ik heb drie kinderen: Mohammed (18 jaar), Rokaia (16 jaar) en Ibrahim (9 jaar). Na mijn scheiding begon ik pas de wereld te ontdekken hier in België en startte mijn verhaal

 

Moest je jezelf omschrijven in drie woorden, welke woorden zouden dat zijn?

Geven, altruïsme en aangepast. Ik ben een persoon die zich altijd probeert aan te passen aan de situaties. 

 

"Ik ben een persoon die zich altijd probeert aan te passen aan de situaties."

 

Sinds wanneer werk je bij PIN vzw?

Van 2018 tot 2019 heb ik bij PIN gewerkt als toeleider in diversiteit. In 2020 ben ik mijn master in de farmaceutica gestart waar ik nu nog steeds mee bezig ben. Ik wil deze studies heel graag afronden en moet zeker nog twee jaar studeren. Ik heb reeds drie vakken afgerond, maar het is soms een beetje moeilijk voor mij in combinatie met de kinderen en het werk. Momenteel ben ik bezig met de theoretische vakken. De praktijk is moeilijker om te volgen, omdat ik daarvoor echt meer vrije tijd nodig hebt. In september 2021 startte ik opnieuw bij PIN en dit als brugfiguur binnen het buurtwerk in Ninove. 

Marwa

 

En wat doe je dan voornamelijk als brugfiguur?

We hebben hier in Ninove een buurthuis en wij zijn er om de barrières tussen de mensen in de wijk te laten wegsmelten. Het is de bedoeling dat we iedereen leren kennen, maar dat de buurtbewoners ook elkaar leren kennen en genieten van hun leven hier in de wijk. Ikzelf ben verantwoordelijk voor de mensen met migratieachtergrond om hen te helpen met hun integratie in de wijk, hen te laten deelnemen aan activiteiten met de buurtbewoners, hun leven te faciliteren, hen helpen met documenten en hen toe te leiden naar de verschillende diensten. Dat is mijn doel hier in het buurthuis. 

 

Eventjes niet meer over PIN, maar over jou. Wat zijn jouw hobby’s?

Ik schrijf graag, in het Arabisch. Ik lees ook graag en ik hou enorm van oude Arabische films in het zwart-wit. Een koffie, een beetje rusten en naar een film kijken. 

 

En waar zie je jezelf staan binnen 5 jaar? Heb je daar al over nagedacht?

Misschien eigenares zijn van een bedrijf? Ik wil graag een bedrijf of organisatie starten dat verband houdt met vrouwenproblemen. Om vrouwen te motiveren en hen helpen stappen te zetten in België. Ik heb een idee om samen met mijn collega Hanane een instituut of vzw op te richten om vrouwen te coachen en onze ervaring te delen om hen te motiveren. Misschien ga ik ook met mijn man een Arabisch restaurant openen. Waar weten we nog niet. Mijn man komt uit Palestina en is een zeer goede kok. 

 

"Ik wil graag een bedrijf of organisatie starten dat verband houdt met vrouwenproblemen. Om vrouwen te motiveren en hen helpen stappen te zetten in België."

 

Je hebt bij PIN al heel veel mensen gezien en veel verhalen gehoord. Is er iets wat volgens jou beter kan?

De kans om te werken in België voor anderstaligen is een beetje moeilijk. Aan dit punt moet echt nog gewerkt worden. Veel vrouwen hebben heel wat talenten en willen graag iets doen, maar het komt altijd neer op de taal en het diploma. Dat zorgt voor een grote drempel in het zoeken naar een job. Daarom zou er misschien een organisatie mogen opgestart worden die deze vrouwen helpt en verder kijkt dan de taal die ze spreken. In plaats van te wachten tot hun diploma wordt erkend of tot ze hun studies hebben afgerond, zou er ook gekeken moeten worden naar wat ze kunnen. Al deze verschillende talenten moeten ingezet en gebruikt worden. En daarom zou ik dus graag zo een bedrijf of vzw opstarten die deze vrouwen hierin helpt. Om hen te activeren en te stimuleren om te integreren in de maatschappij. We mogen niet altijd zeggen ‘het is moeilijk’. Met proberen kom je al ver.

 

Nog een laatste vraag: wat zouden de mensen over jou nog moeten weten?

(*denkt even na*) Niets speciaal, ik ben een eenvoudig persoon. Ik wil altijd de mensen - waar ik kan - zoveel mogelijk helpen.

 

"Ik wil altijd de mensen - waar ik kan - zoveel mogelijk helpen."