PINNER in de kijker: Nouha
Hallo Nouha! Om te beginnen, mag je jezelf eens kort voorstellen.
Ik ben Nouha, 31 jaar, afkomstig uit Tunesië. Ik ben daar opgegroeid en heb daar ingenieursstudies gevolgd. Deze studies heb ik jammer genoeg niet kunnen afronden omwille van mijn verhuis naar België. Ik ben naar België verhuisd toen ik 21 was en woon hier intussen meer dan 10 jaar, meer bepaald in Ninove. Ik ben ook getrouwd en heb een zoontje van 7 jaar.
Moest je jezelf omschrijven in drie woorden welke drie woorden zouden dat zijn?
1: een bezige bij, 2: zinzoeker en 3: een “kennisspons” (*lacht*). Ik wil graag en veel bijleren: van kleine dingen tot grote dingen.
"Ik wil graag en veel bijleren: van kleine dingen tot grote dingen."
Sinds wanneer werk je bij PIN vzw?
Ik werk sinds 2018 bij PIN, maar met tussenpozen. Ik ben gestart als vrijwilliger en heb zo een tweetal maanden gewerkt. Nadien werkte ik volgens een vervangingscontract. Toen dat afgelopen was, heb ik eventjes niet gewerkt voor PIN. In september 2019 ben ik dan aangenomen binnen het project van instroom monitoring om dan vervolgens voor het project 'Opvolggesprekken' van start te gaan.
En wat zijn jouw taken nu binnen het project 'Opvolggesprekken'?
Het is een onderzoeksproject in Vilvoorde rond het thema onderwijs. Dit project is bedoeld voor oudkomers die wonen in Vilvoorde en schoolgaande kinderen hebben. Als projectmedewerker bevraag ik deze mensen rond het thema onderwijs aan de hand van een vragenlijst met als eerste doel de noden van de ouders in kaart te brengen. Als tweede doel willen we de minder zelfredzame mensen empoweren en hun zelfredzaamheid versterken.
Gebeuren deze gesprekken telefonisch of ga je ook bij de mensen thuis?
De eerste fase verloopt telefonisch. De tweede fase verloopt aan de hand van focusgroepen en is bedoeld voor mensen die interesse hebben om mee te werken aan het onderzoek. Het is een groepsgesprek en een soort ontmoetingsmoment tussen de ouders. Tot nu toe werd er binnen het thema onderwijs reeds één focusgroep georganiseerd. We waren toen in totaal met 8 personen.
Wat doe je buiten het werk? Heb je bepaalde hobby’s?
Ik lees graag en vind het leuk om samen met mijn zoon te knutselen. Momenteel heb ik echter niet zoveel tijd door mijn studies. Ik volg namelijk een graduaat maatschappelijk werk naast mijn job die ik uitoefen. Dit kost veel tijd en energie. Het is een zware opleiding. Maar nog twee maanden en de studies zijn afgerond!
"Ik volg een opleiding graduaat maatschappelijk werkt naast mijn job. Dit kost veel tijd en energie, maar nog twee maanden en de studies zijn afgerond!"
En waar zie je jezelf dan staan binnen 5 jaar? Je bent nu ook met die studies bezig, heb je een idee wat je binnen 5 jaar graag zou doen?
Ik zie mezelf het Nederlands vlotter spreken. Ja, ik ben nogal kritisch voor mezelf (*lacht*). Daarnaast wil ik binnen PIN groeien en nieuwe uitdagingen zoeken. Misschien werken binnen een nieuw project, het uitoefenen van een nieuwe functie, … .
Wat is het verschil tussen de Nouha van een aantal jaren geleden en de Nouha van nu?
De Nouha van nu is sterker en voelt zich beter in haar vel. Is meer zelfzeker en minder gevoelig aan bepaalde gebeurtenissen of opmerkingen. De Nouha van nu is klaar voor nieuwe uitdagingen.
"De Nouha van nu is klaar voor nieuwe uitdagingen."
Je werkt intussen al een paar jaren bij PIN en hebt al veel mensen gezien en veel verhalen gehoord. Wat kan er volgens jou beter?
Ik merk vooral op dat er weinig aandacht gaat naar het welbevinden van de mensen met een migratieachtergrond. Wat volgens mij beter kan, is ervoor zorgen dat deze mensen zich thuis voelen en betrokken voelen in de gemeente of stad waar zij wonen. Overal in België, ongeacht de regio. Hoe? Ik denk op de eerste plaats door deze mensen te accepteren in de maatschappij en door naar hen te kijken vanuit een intersectorale bril. Daarnaast ook stoppen om deze personen etnisch te gaan profileren. Er wordt jammer genoeg nog vaak in hokjes gedacht. Tenslotte moet men begrip tonen voor het feit dat deze mensen tijd nodig hebben om zich integreren.
Is dat iets wat je zelf ervaren hebt?
Ja, zeker en vast.
En op welke manier heb je dit ervaren?
Het etnisch gaan profileren was in mijn geval heel duidelijk. Ook het feit dat er niemand was die mij kon helpen en dat ik alles zelfstandig moest doen. Dat was een beetje moeilijk. Daarom biedt PIN voor deze mensen een grote kans. Toen ik naar België kwam, bestond PIN of een soortgelijke organisatie niet. Het gevoel van geaccepteerd te worden of je welkom te voelen, was er toen niet. Ik heb dat destijds niet ervaren. Maar dat is juist heel belangrijk voor iedereen.
Nog een laatste vraag: wat zouden we over jou nog moeten weten?
Ik ben intuïtief. En ik vind dit een eigenschap die mij vaak helpt om situaties te voorspellen en proactief aan het werk te gaan. Ik ben bijvoorbeeld proactief in mijn studies. Ik ga niet wachten tot de docent er zelf naar vraagt, maar ga zelf naar de docent stappen als een taak klaar is. Ook op het werk en in mijn privéleven probeer ik proactief actie te ondernemen.