PINNER in de kijker26.08.2022

PINNER in de kijker: Samim

Samim

Dag Samim! Stel jezelf kort even voor.

Graag! Mijn naam is Samim en ik ben afkomstig uit Afghanistan. Sinds 2011 woon ik in Brussel. Ik ben getrouwd, heb nog geen kinderen, maar ik word wel papa in december *glundert*.

 

Proficiat, Samim! Jongen of meisje of mogen we dat nog niet weten? 

Daarvoor is het nog ietsje te vroeg, dus we weten het zelf nog niet. 

 

Mocht je jezelf omschrijven in drie woorden: welke zouden dat zijn?

Ik kan wel zeggen dat ik flexibel ben. Daarnaast ben ik zorgzaam, zeker nu ik meer zorg draag voor mijn vrouw, maar ook voor mijn cliënten. Tenslotte - en dat was ik eerst niet - ben ik heel sociaal.

 

En dat laatste heb je bij PIN geleerd of in het algemeen?

Ik heb dat geleerd bij PIN, maar vooral toen ik gestart ben met de opleiding Gezinswetenschappen. Ik zit nu in mijn derde jaar en doorheen de voorbije jaren heb ik geleerd om sociaal te zijn en hoe ik met mensen moet omgaan.

 

"Ik zit nu in mijn derde jaar Gezinswetenschappen en doorheen de voorbije jaren heb ik geleerd om sociaal te zijn en hoe ik met mensen moet omgaan."

 

Sinds wanneer werk je bij PIN? 

Sinds juli 2018, dus intussen al iets meer dan 4 jaar. 

 

En wat is jouw taak precies?

Ik heb voor verschillende projecten gewerkt. Eerst was ik toeleider in diversiteit met een focus op LOI (Lokaal Opvanginitiatief) ondersteuning voor Afghaanse cliënten en dit voor Wemmel en Denderleeuw en een focus op onthaalgesprekken in Vilvoorde. Dit was eigenlijk mijn hoofdtaak. Op dit moment leid ik kinderen en jongeren met een migratieachtergrond én wonende in Dilbeek toe naar het lokale vrijetijdsaanbod. Daarnaast voer ik in gemeente Dilbeek onthaalgesprekken met nieuwe inwoners met een migratieachtergrond.

 

Hoe ziet jouw werkdag - of week eruit?

Mijn werkweek is eigenlijk verdeeld in drie delen. Ik werk 2 dagen voor het project onthaalgesprekken, 2,5 dagen leid ik kinderen en jongeren toe naar het lokale vrijetijdsaanbod en op woensdagvoormiddag hebben we telkens teamvergadering. Het lukt goed om beide projecten te combineren. Ik heb goede collega’s en we komen goed overeen. We delen onze agenda’s samen en weten van elkaar welke cliënten nog moeten gebeld worden en welke reeds opgevolgd werden. Een goede samenwerking!

 

"Het lukt goed om verschillende projecten te combineren. Ik heb goede collega’s en we komen goed overeen. We delen onze agenda’s samen en weten van elkaar welke cliënten nog moeten gebeld worden en welke reeds opgevolgd werden. Een goede samenwerking!"

 

Wat doe je in jouw vrije tijd?

Ja, ik fitness vooral en soms ga ik eens wandelen met mijn vrouw of ouders. Ik ben tevreden over hoe ik mijn vrije tijd nu spendeer. Als ik klaar ben met mijn opleiding en mijn diploma heb, ga ik misschien nog iets anders doen, maar momenteel heb ik voldoende uitdaging.

 

Hoe is de opleiding tot nu reeds verlopen?

De laatste loodjes wegen uiteraard het zwaarste. Tot nu toe is alles wel goed verlopen. Het eerste en tweede jaar heb ik heel veel geleerd. Zoals bijvoorbeeld hoe een gesprek starten en voeren met cliënten. Andere vakken waren ook heel nuttig en relevant voor mijn werk. Ik moet enkel nog mijn bachelorproef indienen en dan ben ik klaar. Het onderwerp hiervan is “Meerwaarde van vrijetijdsactiviteiten voor kinderen met een buitenlandse herkomst”. Ik onderzoek wat de rol is van de ouders en van de brugfiguren (ik dus). Ik ben bijna klaar, enkel nog mijn algemeen besluit moet ik schrijven. Het onderzoek bestaat uit een casusbespreking, een literatuurstudie en verandering in strategieën. 



Dus je hebt een link gemaakt met jouw job, was dat de bedoeling?

Dat was wel de bedoeling. Ik moest kiezen tussen de organisatie of een gezin (als casusbespreking). Ik heb mijn project als casus besproken en daarbinnen gefocust op één gezin. 

 

Veel succes ermee, Samim! Heb je al een idee waar je jezelf ziet staan binnen 5 jaar? 

Ik heb daar nog niet echt over nagedacht, maar ik denk wel dat we ambitieus moeten zijn en mogen dromen. Ik wil graag - zoals velen - doorgroeien. Ik zou heel graag bij PIN blijven, maar wel verder doorgroeien. Ofwel bij PIN ofwel bij een andere organisatie. Ik wil meer verantwoordelijkheid nemen en meer resultaat tonen. Ik ben bij PIN al doorgegroeid tot projectmedewerker en hopelijk met mijn diploma en ervaring die ik heb, kan ik misschien ooit projectverantwoordelijke worden of solliciteren voor een andere vacature bij PIN. PIN is als een soort familie. Ik heb niet het gevoel dat ik ga werken, maar dat ik van mijn ene familie thuis naar een andere familie ga. 

 

"PIN is als een soort familie. Ik heb niet het gevoel dat ik ga werken, maar dat ik van mijn ene familie thuis naar een andere familie ga."

 

Wat is het verschil tussen de Samim van een aantal jaren geleden en de Samim van nu?

Er zijn veel verschillen, maar het grootste verschil is dat ik veel socialer ben dan vroeger. Vroeger was ik niet zo sociaal. Als ik met iemand wou praten, werd ik rood *lacht*. Ik was verlegen en ik weet niet waarom. Door de ervaring die ik bij PIN opdoe en door mijn opleiding, ben ik veel socialer geworden. 

 

"Door de ervaring die ik bij PIN opdoe en door mijn opleiding, ben ik veel socialer geworden."

 

Hoe uit zich dat in jouw dagelijkse leven en op het werk?Samim

Ik ga goed om met cliënten om en maak makkelijk telefonisch contact. Ik stel telkens mezelf eerst voor en vraag of ik bij de juiste persoon ben. Vervolgens plannen we een afspraak en tijdens die afspraak maak ik duidelijk wat de bedoeling is. Dit is een manier van sociaal zijn. Mijn tip om socialer te zijn? Probeer zelf meer contact op te nemen met andere mensen. Durf contacten leggen. 


"Mijn tip om socialer te zijn? Probeer zelf meer contact op te nemen met andere mensen. Durf contacten leggen."
 

Je werkt sinds 2018 bij PIN, dus hebt al veel mensen ontmoet en verhalen gehoord. Wat kan er volgens jou beter?

PIN is op dit moment al heel wat veranderd en blijft ook veranderen. Ze zijn goed bezig. Uiteraard zijn er overal drempels. Wij helpen momenteel nieuwe inwoners in de gemeenten of steden en de lokale besturen maken hiervoor budgetten vrij. Maar volwassenen, kinderen en jongeren die aankomen in asielcentra hebben hier evenveel recht op dan volwassenen, kinderen en jongeren die hier al jaren wonen. Voor hen moet er ook een traject kunnen gestart worden. Niet enkel voor de personen die reeds ingeschreven zijn in de gemeenten of steden. 

 

Hoe heb je dat zelf ervaren?

Dat is niet allemaal vlot verlopen, maar gelukkig was ik samen met mijn familie. Als ik een moeilijk moment had, waren zij er om mij te steunen. Maar voor jongeren en kinderen die in België alleen aankomen, moet het heel moeilijk zijn. Zij komen terecht in asielcentra en worden vaak in de steek gelaten. Als zij een activiteit willen doen, kan de maatschappelijk werker niet veel voor hen doen. Zij hebben geen expertise of ervaring op dit vlak. Daarom zijn ervaringsdeskundigen heel nuttig. Wij helpen mensen die reeds zelfredzaam zijn. Zelfredzaam wil zeggen dat zij reeds informatie kunnen verwerken en bijvoorbeeld reeds de taal spreken. Echter hebben mensen die dit niet kunnen, ons veel meer nodig. Dus ook daar kunnen we nog véél meer betekenen voor deze mensen. 

 

"Wij helpen mensen die reeds zelfredzaam zijn. Zelfredzaam wil zeggen dat zij reeds informatie kunnen verwerken en bijvoorbeeld reeds de taal spreken. Echter hebben mensen die dit niet kunnen, ons veel meer nodig. Dus ook daar kunnen we nog véél meer betekenen voor deze mensen."

 

Nog een laatste vraag: wat zouden de mensen over jou nog moeten weten of welke boodschap wil je graag nog delen?

Wees eerlijk voor jezelf. Als je iemand kan helpen, doe dat. Als dat niet lukt, is dat geen probleem. Momenteel leven we in een maatschappij waar iedereen vaak aan zichzelf denkt. Ik heb ooit gehoord: “Als je niet kan vliegen, loop maar. Als je niet kan lopen, stap maar.” Zolang je maar blijft bewegen. Als je niet effectief kan helpen, probeer dan toch iets kleins te doen. Vooral voor de migratie, vooral voor de vluchtelingen: ze hebben altijd nood aan hulp. 

 

"Ik heb ooit gehoord: “Als je niet kan vliegen, loop maar. Als je niet kan lopen, stap maar.” Zolang je maar blijft bewegen. Als je niet effectief kan helpen, probeer dan toch iets kleins te doen."

 

Mooie woorden, dank je wel Samim!